Uudelleen käytetyt kankaat

Tekstiilijäte voidaan jakaa kulutusta edeltävään ja sen jälkeen syntyvään tekstiilijätteeseen. Kulutusta edeltäväksi tekstiilijätteeksi luetaan esimerkiksi vaateteollisuuden leikkuujätteet tai langantuotannosta syntyvä ylijäämä. Nämä ylijäämämateriaalit voidaan kierrättää eteenpäin langoiksi tai tekstiileiksi, jolloin niistä syntyy jälleen materiaalia vaateteollisuuden käyttöön. Kulutuksen jälkeisellä tekstiilijätteellä tarkoitetaan puolestaan käytettyjä vaatteita ja kankaita. Molempien kierrätykseen liittyy haasteita, mutta monet innovaatiot ja uudet prosessit mahdollistavat niidenkin kierrätyksen entistä laajemmin.

Uudelleen käytetyt kankaat
Käytämme vaatteidemme valmistuksessa myös käytettyjä kuluttajatekstiilejä. Työskentelemme pääasiassa isompien kangaspalojen, kuten verhojen ja muiden kodintekstiilien kanssa, joita hankimme pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta ja muista käytetyn tavaran liikkeistä. Yleensä samaa kangasta riittää vain yhden tai muutaman vaatteen valmistamiseen, mikä tekee näistä tuotteista erittäin ainutlaatuisia. Lue aiheesta lisää blogistamme: "Recycling – From Waste to Diamonds".

Tekstiilien ja vaatteiden kierrätykseen liittyy edelleen suuria haasteita. Esimerkiksi Kierrätyskeskus vastaanottaa paljon enemmän tekstiilejä kuin se pystyy myymään niitä eteenpäin. Lisäksi huonolaatuisten tekstiilien määrä kasvaa jatkuvasti, joten myös jätteenpolttolaitoksiin päätyvien tekstiilien määrä on kasvussa. Tekstiilijätekuituja käsitteleviä yrityksiä on Suomessa vain muutama, ja nämä lupaavat toimijat saavat jo tarvitsemansa kuidut lähialueelta. Tekstiilijätteen kuljettamiseksi pidempiä matkoja ei ole juurikaan resursseja. 

Kehitteillä on kuitenkin monia innovaatioita, joiden avulla kuluttajatekstiilijätteet voidaan kierrättää tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti uudelleenkäytettäviksi kuiduiksi. Hyvä esimerkki tästä kehityksestä on suomalainen Infinite Fiber. Yrityksen kuituteknologian tavoitteena on muuttaa tekstiili-, pahvi- ja maatalousjätteet uudeksi puuvillantuntuiseksi luonnonkuiduksi.

Vaikka kierrätysmateriaalien käyttö tekstiileissä ja vaatteissa on paikoin edelleen haastavaa, haluamme kantaa kortemme kekoon ja jatkaa jätteiden muuttamista timanteiksi.

Mori Collective Jacket - Graphite, Textile industry leftover materials

Mori Jacket on tehty tekstiiliteollisuuden ylijäämäkankaista. 


Tekstiiliteollisuudesta ylijääneet kankaat
Tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalit ovat kolmas käyttämämme kierrätyskangastyyppi. Nämä kangasrullat ovat jostain syystä jääneet edellisiltä toimijoilta käyttämättä. Usein kankaiden kuitupitoisuutta ja alkuperämaata ei tiedetä. Olemme käyttäneet esimerkiksi suomalaisen, toimintansa jo lopettaneen kangasyrityksen ylijääneitä materiaaleja, jonka kangasrullat juontavat juurensa aina 90-luvulle asti. On upea nähdä, kuinka hylätyt kankaat pääsevät vihdoin käyttöön vaatteina.

Pure Waste
MORICO-merkin unisex printti t-paidat ja kangaskassit ovat suomalaisen Pure Waste -yrityksen käsialaa. Yhden perinteisellä tyylillä viljellyn puuvillakilon kasvattamiseen voi kulua yli 11 000 litraa makeaa vettä. Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää, ettei tästä kallisarvoisesta materiaalista menisi mitään hukkaan. Pure Waste -tuotteet on valmistettu intialaisen vaateteollisuuden ylijäämämateriaaleista. Ensin jäte lajitellaan väreittäin, sen jälkeen se muutetaan uudelleen kuiduksi ja kehrätään langaksi. Materiaalia ei ole tarvetta värjätä. Tästä kankaasta ommellaan lopuksi vaatteita. Sen sijaan, että arvokasta materiaalia menisi hukkaan, säästetään valtava määrä makeaa vettä ja kemikaaleja. MORICO-printtejä painetaan paitoihin paikallisissa vaatepainoissa Helsingissä ja Järvenpäässä.

MORICO Pine Tree t-shirt

Pine Tree t-paita on Suomessa painettu Pure Wasten valmistama t-paita

Kestävät materiaalit