Kiertotalous

Kiertotalous muodissa

Tulevaisuudessa muodin tulisi perustua lineaaristen toimintamallien sijaan kiertoon, jolloin materiaaleja ei päätyisi hukkaan missään vaiheessa. Muodin ympäristövaikutukset tulisi aina pyrkiä minimoimaan. 

Kiertotalouden mukaisessa muotiteollisuudessa jätteiden ja saasteiden syntyminen ehkäistään jo suunnitteluvaiheessa ja tuotteet ja materiaalit pidetään käytössä mahdollisimman pitkään uudelleenkäytön, kierrättämisen ja erilaisten palveluiden avulla. 

 

Anna meidän kierrättää puolestasi!

Toiveenamme on, että kaikki valmistamamme tuotteet pysyisivät kierrossa mahdollisimman pitkään. Yhteistyömme Euroopan ainoan käytettyjen ja vain vastuullisesti valmistettujen vaatteiden kauppapaikan Ninyesin kanssa takaa sen, että kierrättäminen on sinulle entistä helpompaa, nopeampaa ja kannattavampaa. MORICO X Ninyes 2nd hand -palvelun avulla voit lähettää meille käytetyt MORICO-tuotteesi, ja me palautamme sinulle 50% käytettyjen tuotteiden arvosta. Sinun ei tarvitse lähettää meille kuvia, tehdä listoja verkossa tai odottaa tuotteiden myyntiä – me hoidamme kaiken puolestasi.

Lue lisää > MORICO SECOND HANDMuita vaihtoehtoja MORICO-tuotteiden kierrättämiseen

Voit aina palauttaa meiltä ostamasi tuotteen meille, ja me kierrätämme sen puolestasi riippumatta tuotteen kunnosta. Voimme esimerkiksi myydä palautetut tuotteet käytettyinä, uusiokäyttää tai välittää ne tekstiilejä kierrättäviin yrityksiin riippuen tuotteen kunnosta.

Olethan meihin yhteydessä, jos haluat kierrättää MORICO by Mori Collective -tuotteesi, niin me etsimme parhaan vaihtoehdon tuotteesi kierrättämiseksi. Kun kierrätät tuotteet kauttamme, saat meiltä 20% alennuksen uudesta MORICO-tuotteesta.

MORICO Mori Collective Circularity

Kierto alkaa suunnittelusta

 

Materiaalit

Suunnittelumme on materiaalilähtöistä ja lisäämme erilaisten kierrätettyjen materiaalien määrää tuotteissamme jatkuvasti. Kierrätettyjä tekstiilejä voidaan tehdä joko valmistusprosessia ennen tai sen jälkeen syntyvästä kulutusjätteestä sekä erilaisista elinkaarensa loppuun tulleista teollisuuden materiaaleista. Voit lukea lisää erilaisista materiaaleistamme Kestävät materiaalit -sivulta. 

Teollisuuden ylijäämämateriaalit ovat yrityksille valmistettuja käyttämättömiä tekstiilejä, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet käyttämättä. Nämä materiaalit on voitu valmistaa kestävästi tai kestämättömästi. Joskus materiaalien alkuperästä tai käytetyistä kuiduista ei ole saatavilla tietoa. Yritämme kuitenkin valita käyttöömme kestäviä ja korkealaatuisia materiaaleja silloinkin kun kyseessä on teollisuuden ylijäämämateriaali.

Ajatonta suunnittelua

MORICO suunnittelee mallistonsa omalla tyylillään. Kun perinteisesti mallistot seuraavat tiukasti vuodenaikoja, MORICO on päättänyt luoda ajattomia, pitkäikäisiä mallistoja, joita täydennetään uusilla, aiempiin mallistoihin sopivilla tuotteilla. Kun tuotteet valmistetaan tilausten pohjalta vältetään ylituotantoa. Näin kestäviä vaihtoehtoja on monipuolisesti koko ajan tarjolla tyylistä tinkimättä.

Leikkuujätteiden uudelleenkäyttö ja zero waste -suunnittelu

Käytämme leikkuujätteestämme jo nyt merkittävän osan uudelleen esimerkiksi hiusdonitsien valmistamiseen. Vaihtoehtoisesti voimme toimittaa materiaalin yrityksille, jotka hyödyntävät leikkuujätteitä omassa toiminnassaan.

Zero-waste -muoti viittaa vaatekappaleisiin, joiden valmistamisessa syntyy vain vähän tai ei ollenkaan jätettä. Tulevaisuudessa tavoitteenamme onkin keskittyä täysin hukattomaan suunnitteluun ja vähentää leikkuujätteen syntymistä entisestään. Esimerkiksi kaavojen harkittu asettelu kankaalle on tärkeä osa kestävää suunnittelua. 

Nollahukkasuunnitteluun pyrkivät suunnittelijat käyttävät lukuisia tekniikoita, teknologioita ja materiaaleja saavuttaakseen täysin hukattoman vaatekappaleen. Teknisesti se tarkoittaa sitä, että kaikki kaavan tasaiset osat sovitetaan kankaalle palapelin lailla, jolloin kangasta ei mene hukkaan. Tyypillisesti yhden vaatekappaleen valmistuksessa hukataan jopa 15 prosenttia materiaalista, joten zero waste -suunnittelulla on todistetusti kauaskantoisia positiivisia ympäristövaikutuksia.

Pidä hyvää huolta

Yrityksemme motto Love & Recycle - Rakasta & Kierrätä kuvaa hyvin toimintaperiaatteitamme: kaikki tuotteemme on suunniteltu rakkaudella kiertotalouden periaatteet huomioiden. Toivomme, että voimme kulkea kestävämmän muodin polkua yhdessä asiakkaidemme kanssa. Siksi kannustammekin kaikkia asiakkaitamme pitämään hyvää huolta harkituista ostoksista ja lopuksi kierrättämään tuotteet asianmukaisesti. Voit lukea aiheesta lisää hoito-ohjeet -sivulta!

 

Korjaa / Käytä uudelleen / Myy eteenpäin / Suunnittele uudelleen / Kierrätä

Kuinka tulla osaksi muodin kiertotaloutta?

 

Takuu ja korjaus

Tuotteidemme saumoilla, napeilla ja korvakorujen takakappaleilla on elinikäinen takuu. Jos mikään edellä mainituista hajoaa, pyydämme sinua ystävällisesti olemaan yhteydessä meihin, jotta voimme korvata viallisen tuotteen. Näiden lisäksi voimme yrittää korjata pientä maksua vastaan myös muunlaisia kulumia tai repeytymiä, jotta lempi MORICO tai Mori Collective -tuotteesi käyttöikää saadaan pidennettyä. Olethan meihin yhteydessä, niin katsotaan, mitä asialle olisi mahdollista tehdä. Voimme mahdollisuuksien mukaan auttaa myös kauempana Oulusta asuvia asiakkaitamme löytämään sopivan, asiakasta lähempänä olevan ompelijan vaatteen korjaamiseksi.

 

Kirpputorit ja vaatteiden lahjoittaminen

Hyvässä kunnossa olevia vaatteita voidaan kierrättää, jolloin ne löytävät tiensä jonkun toisen käytettäväksi. Second hand -liikkeet, kirpputorit ja internetin kierrätysryhmät ovat hyviä vaihtoehtoja käytettyjen ja tarpeettomiksi jääneiden vaatteiden myymiseen. Oli kyseessä sitten meille tai keräyslaatikkoon palautuva käytetty vaate, muistathan laittaa kiertoon vain pestyjä ja kuivia vaatteita sekä pakata ne hyvin, jotta ne eivät kastu.

Suosittelemme myös Weecos Second Hand Facebook-ryhmää, jossa voit myydä kaikkien Weecos sustainable market place tarjolla olevien merkkien käytettyjä vaatteita ja asusteita. 

Tarpeettomiksi jääneiden vaatteiden lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen on myös varteenotettava vaihtoehto. Suomessa esimerkiksi Fida ja Pelastusarmeija ottavat vastaan hyväkuntoisia vaatteita ja kodintekstiilejä. Voit viedä vaatteesi näiden tahojen liikkeisiin, tilata noudon tai tiputtaa vaatteet järjestöjen keräyslaatikoihin.

Hyväkuntoisia vaatteita voi jättää myös Recci-kauppoihin tai -keräyslaatikoihin.

Pidäthän huolta, että lahjoitat eteenpäin vain sellaisia tuotteita, joita ostaisit itsekin mielelläsi: ehjiä, puhtaita ja muilla tavoin myyntiin sopivia.

 

Rikkinäiset ja käyttökelvottomat vaatteet

Ethän koskaan palauta rikkinäisiä tai pysyvästi tahriintuneita vaatteita mihinkään kierrätysvaatteiden keräyslaatikkoon. Nämä laatikot on tarkoitettu ainoastaan vaatteille, joita voidaan käyttää uudestaan. Muista jättää keräykseen ainoastaan pestyjä ja kuivia vaatteita sekä pakata vaatteet hyvin kostumisen ehkäisemiseksi.

Uudellamaalla, Klaukkalassa, Nurmijärvellä tai Hyvinkäällä asuville asiakkaillemme suosittelemme rikki menneiden vaatteiden palauttamista Recci-keräyslaatikoihin. Tässä linkki Recci-keräyslaatikkokarttaan.

Mitä tapahtuu Recci-liikkeisiin tai -keräyslaatikoihin palautetuille vaatteille:

  • Hyväkuntoiset vaatteet myydään Recci-liikkeissä
  • Vahingoittuneet vaatteet lajitellaan materiaaleittain ja lähetetään eteenpäin kierrätystä varten.
  • Lopulta tekstiilit voidaan kierrättää uusiksi materiaaleiksi esimerkiksi autoteollisuuden käyttöön, eristeiksi tai muiksi tuotteiksi.
  • Vain 3% palautetuista tekstiileistä päätyy lopulta energiaksi. 

On aina parempi kierrättää vaatteet ja tekstiilit mahdollisimman pitkään, jolloin ne eivät päädy kaatopaikalle missään vaiheessa!

 

Lainaa ostamisen sijaan 

Olemme iloisia myös siitä, että Suomesta löytyy muutamia vaatelainaamoita, joilla on valikoimissaan laaja kattaus kestäviä suomalaisia merkkejä. Vaatteitamme vuokraavat Helsingissä Vaaterekki ja Oulussa Mallaamo!

 

RAKASTA & KIERRÄTÄ

Lue lisää