Kuituja metsästä

Viskoosi on yleisesti käytetty termi selluloosasta valmistetuille keinotekoisille uudiskuiduille. Nämä luonnon polymeereistä rakentuvat kuidut käyvät ensin läpi kemiallisen liuotinprosessin, jonka jälkeen ne puristetaan yhtenäiseksi kuiduksi. Viskoosin raaka-aineena käytetään yleensä nopeasti kasvavaa puuta, joten lannoitusta tai kastelua ei tarvita. Perinteisessä viskoosin valmistusprosessissa käytetään kuitenkin kemikaaleja, jotka väärin käsiteltyinä tai käsittelemättöminä kuormittavat ympäristöä, kuten mitkä tahansa muut kemialliset prosessit. Tästä syystä tiukat jätevesien johtamiseen ja käsittelyyn liittyvät säädökset ovat tärkeitä.

Olemme nyt korvanneet viskoosikankaamme Tencel™-, Ecovero™- ja REFIBRA™-kankailla. Nämä kankaat ovat uudelleen käsiteltyjä (regenerated) selluloosakuituja, jotka valmistetaan EU:ssa ja joiden tuotanto perustuu suljettuun kiertoon, jossa lähes kaikki liuotinaineet saadaan puhdistettua ja kierrätettyä takaisin päätuotantoon. Kuidut ovat peräisin kestävästi kasvatetuista metsistä, mikä pienentää entisestään materiaalin ympäristövaikutuksia.

MORICO Dark Matter Ecovero

MORICO Dark Matter -printti Ecovero™-kankaassa. Tutustu Moon-mekkoomme.

Joidenkin takkiemme vuori ja osa digipainetuista kankaistamme kuten Crystal Seeker -printti ovat viskoosia. Käytämme tuotannossamme eurooppalaista toimittajaa, jotta voimme varmistaa paremmat tuotantoprosessit sekä sen, että sääntöjä ja määräyksiä noudatetaan. Takkiemme vuori on valmistettu Saksassa ja edellisen malliston digitaalisesti painettu Crystal Seeker -kangas on valmistettu Italiassa. Molemmat kankaat on valmistettu REACH-määräysten mukaisesti ja lopulliset kankaat ovat Oekotex-100-sertifioituja.  

Vuorausviskoosimme on valmistettu FSC-sertifioidusta selluloosasta, jonka raaka-aine on hankittu läheltä, pohjoismaisista metsistä ja jota ENKA valmistaa Euroopassa. Näin varmistamme, ettemme osallistu suoraan tai epäsuoraan vanhojen tai uhanalaisten metsien tuhoamiseen. ENKA huolehtii myös jätevesien ja ilmakehän päästöjen käsittelystä EU:n määräysten mukaisesti.

Tencel™

TENCEL™ -kuidut ovat peräisin uusiutuvasta raaka-ainepuusta, luonnon metsistä ja kestävästi hoidetuista talousmetsistä. Lenzing valmistaa sertifioidut biopohjaiset kuidut ympäristöystävällisessä tuotantoprosessissa Itävallassa. Tencel Lyocell -liuotinkehräysprosessi kierrättää prosessissa käytetyn veden ja käyttää liuotinta uudelleen yli 99% taltteenottonopeudella. Kuidut on sertifoitu kompostoitaviksi ja biohajoaviksi, joten ne voidaan palauttaa kokonaan takaisin luontoon.

Tencel on silkkisentuntuinen ja kevyesti hohtava materiaali. Se on luonnostaan antibakteerinen ja tuntuu viileältä ja sileältä ihollasi.

Ecovero™

ECOVERO™-viskoosikuidut valmistetaan kestävästi kasvatetusta puusta ja selluloosasta, jotka ovat peräisin sertifioiduista ja valvotuista lähteistä. Kuiduille on myönnetty EU:n ympäristömerkki, joka täyttää korkeat ympäristöstandardit koko materiaalin elinkaaren ajalta. LENZING™ ECOVERO™-kuitujen valmistus tuottaa jopa 50% vähemmän päästöjä ja vesistövaikutuksia yleisesti käytettyyn viskoosiin verrattuna.

Ecovero-kankaamme ovat kevyitä ja ilmavia ja niissä on ainutlaatuiset, Achille Pinton Italiassa painamat MORICO-digiprintit.

REFIBRA™

REFIBRA™ Tencel -kuidut ovat itävaltalaisen Lenzing-yrityksen valmistamia. Jopa 50% kuitujen raaka-aineesta on uusiokäytettyä vaateteollisuuden puuvillajätettä ja kuluttajaperäistä vaatejätettä, joka sekoitetaan kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevaan selluloosaan. Kuidut valmistetaan ympäristöystävällisessä suljetun kierron tuotannossa. Verrattuna perinteisen puuvillan valmistukseen REFIBRA™-teknologia käyttää 95% vähemmän vettä.

REFIBRA Tencel pysyy hyvin kierrossa, koska kuidut on sertifioitu täysin kompostoitaviksi ja biohajoaviksi. Materiaali voidaan siis palauttaa kokonaan takaisin luontoon.

Tencel Refibra is used in the clothing of MORICO by Mori Collective

REFIBRA-prosessi. Kuva TENCEL™ Lenzing.

 

Kestävät materiaalit