Kuinka uudelleenkäytät tai kierrätät vaatteesi?

Vaatteiden uudelleenkäyttö ja kierrätys!

Tiedämme, ettei vaatteiden kierrättäminen ole aina helppoa. Onneksi apu löytyy lähempää kuin arvaatkaan, sillä olemme tukenasi! Olemme keränneet alle hyödyllisimmät vinkit, joiden avulla kierrätät vanhat vaatteesi oikein.

Uudelleenkäyttö:

  • lahjoita ehjät ja puhtaat vaatteet hyväntekeväisyysjärjestöille
  • myy vaatteet itse kirpputorilla tai myy second hand -liikkeeseen
  • palaute käytetty vaate valmistajalle (jos valmistajalla on tuotteiden vastaanottopalvelu, kuten meillä on)
  • tee käytetyistä vaatteista jotain uutta – päästä kädentaitosi valloilleen 

 

Missä vaatteet kierrätetään?

Vaatteiden kierrättäminen keräyspisteissä

Useimmissa kaupungeissa on jätteenkäsittelyyn ja kierrätykseen tarkoitettuja kontteja tai keskuksia. Nykyisin vaatteiden keräyspisteitä on aika kattavasti tarjolla, mutta jos lähin kierrätyspisteesi ei ole osunut vielä silmiin, voit etsiä lähimmän pisteen helposti Googlesta. 

Älä jätä rikkinäisiä vaatteita vaatteiden kierrätykseen varattuihin keräyspisteisiin. Rikkinäisiä vaatteita voi jättää Etelä-Suomessa esimerkiksi Recci-keräyslaatikoihin, ja toivottavasti lähivuosina saadaan koko Suomen kattava keräysjärjestelmä. Tekstiilijätteen erilliskeräysvelvoite astuu EU:ssa voimaan 2025, ja suunnitteilla olisi toteuttaa se jo etuajassa! Tässä FAB-lehden artikkelissa on kerrottu erilaisia mahdollisuuksia hyödyntää poistotekstiiliä. Outi Les Pyy on myös tehnyt kattavan ohjetaulukon tekstiilien kierrätykseen.


Hyväntekeväisyysjärjestöt 

Mitä jos sinulle tarpeeton vaate voisi tuottaa iloa ja löytää uuden käyttötarkoituksen jonkun toisen omistamana? Toivomme, että pidät hyvää huolta vaatteitasi, sillä huoltamalla vaatteita pidennät niiden käyttöikää ja niistä voi tulla jonkun toisen aarre. Punainen risti ja Hope ry ovat muutamia esimerkkejä hyväntekeväisyysjärjestöistä, jonne voit lahjoittaa ehjiä ja puhtaita vaatteita.  


Second hand -kaupat

Second hand -kaupat ja kirpputorit ovat kätevä tapa antaa vaatteillesi toinen elämä. Sen sijaan, että heittäisit pois vaatteita, joita et enää käytä, voit tarjota niitä myyntiin tai myydä niitä itse varaamalla itsellesi myyntipöydän liikkeestä. 

 

Jos mahdollista, palauta vaatteet takaisin liikkeeseen, josta ne ostit 

Olemme suunnattoman iloisia siitä, että yhä useampi liike mahdollistaa vaatteiden kierrätyksen ja tukee materiaalien parempaan kiertoon perustuvaa liiketoimintamallia. Vaikka kyseessä ei ole vielä kaikkialla yleinen käytäntö, yhä useampi tuotemerkki pyytää asiakkaitaan tuomaan vaatteet tai tekstiilit takaisin poisheittämisen sijaan. Vaatteiden kierrättämisessä on vielä kuitenkin haasteita johtuen suurista määristä ja huonolaatuisista vaatteista. Suosittelemme katsomaan aiheesta dokumentin Käytetyn vaatteen jäljillä.  

Kiertotalouteen perustuvan toiminnan puolestapuhujina olemme mukana tässä muutoksessa ja pyrimme helpottamaan tuotteidemme kierrätettävyyttä asiakkaillemme. Anna meidän kierrättää puolestasi!

Toiveenamme on, että kaikki tuottamamme vaatekappaleet saisivat mahdollisimman pitkän elämän. Voit aina palauttaa tuotemerkkimme vaatekappaleen takaisin meille, ja me kierrätämme tai uudelleen käytämme sen puolestasi riippuen vaatteen kunnosta. Ota meihin yhteyttä, jos haluat kierrättää MORICO by Mori Collective -vaatteen, niin me löydämme parhaan vaihtoehdon sen kierrättämiseen. Kierrättäessäsi tuotteemme saat -20% alennuksen uudesta MORICO-tuotteesta!

MORICO Kiertotalousmalli

MORICO-kiertotalousmalli

Vaatteiden uudelleenkäyttö ja muokkaaminen

Jos pidät käsitöistä, voit saada vanhoista tai käyttämättömistä vaatteista hyvää materiaalia uusiin ja ainutlaatuisiin vaatekappaleisiin. Laadukas kangas voi kestää vuosikymmeniä. Vanhan vaatteen uudistaminen on upea tilaisuus rentoutua ja antaa luovuutesi viedä!

Toivomme, että vaatteiden kierrättäminen ja uudelleen käyttäminen tuntuu jo paljon helpommalta. Haluamme myös olla tukenasi tekemässä hyviä ostopäätöksiä, ja ostamaan laadukkaita ja kestävästi tuotettuja vaatteita tarpeeseen. Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, jos sinulla on kysyttävää kierrätyksestä ja kiertotalouden mukaisesta muodista.


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.