Uusi Happy News -kuosi syntyi vauvauutisesta ilahtuneen ystävän maalauksesta

MORICO Happy News -pattern Susanna Sivonen & Tytti Alapieti

 MORICO:n perustaja ja suunnittelija Tytti Alapieti ja kuvataiteilija Susanna Sivonen Happy News -maalauksen kanssa ja Happy News -uutuudet päällään

Tarina maalauksen ja Happy News -kuosin taustalla

 “Kun näin uikkarin ensimmäisen kerran ystäväni päällä, hän oli kuin käärepaperissa – kuosi teki kantajastaankin taideteoksen.”

 – Tiedätkö sen tunteen, kun ystäväsi sanoo sinulle: mulla olisi vähän asiaa? kuvataiteilija ja tekstiilisuunnittelija Susanna Sivonen kysyy.

 – Ja sen jälkeen hän kertoo, että uusi elämä on syntymässä. Se koskettaa joka kerta ja on jotain niin käsittämättömän ihanaa. Kun kuulin, että Tytti odottaa vauvaa, minulla nollaantui kaikki, mitä olin tekemässä ja sain mielettömän inspiraation ja energian Happy News -maalauksen tekemiseen, Susanna jatkaa.

 MORICO-brändin perustaja ja vaatesuunnittelija Tytti Alapieti oli jo pitkään halunnut tilata hänen kanssaan samoissa tiloissa Kulttuurikiihdyttämö TILAssa työskentelevältä Susannalta maalauksen. Ystävykset olivat ideoineetkin sitä hieman, mutta eivät vielä olleet lyöneet lukkoon mitään. Iloisen uutisen jälkeen maalaus syntyi kuitenkin yhdessä vuorokaudessa.

 – Maha kipeänä mietin, että tulikohan siitä too much. Siihen latautui aivan valtavasti energiaa. Olemme Tytin kanssa luonteeltamme aika erilaisia; Tytti on sellainen peruskallio ja vakaa, kun taas minä puhun paljon ja olen räiskyvä. Jännitti, että mitähän Tytti siitä sanoo, Susanna muistelee.

Tytti piti maalauksesta. Niin paljon, että hän halusi siitä uuden kuosin MORICO-brändin kesän 2022 mallistoon.

– Siinä on kaikkia lempivärejäni ja joka kerta, kun sitä katsoo, siitä aukeaa jotain uutta, Tytti kuvailee.


New Yorkista joulukuiseen Pikisaareen

 Tytin ja Susannan tiet kohtasivat ensi kertaa jo vuosia ennen kuin he päätyivät samoihin työtiloihin. He olivat silloin New Yorkissa suomalaisen muotoilun Finland100NYC -tapahtumassa. Tytti oli siellä kestävän designin verkkokauppa Weecosin kautta esittelemässä MORICO-brändiä, ja Susanna oli yksi tapahtuman järjestäjistä ja taiteilijoista.

– Sussu teki siellä upeita livemaalauksia, jotka jäivät mieleeni, Tytti muistelee.

Seuraavan kerran Tytin ja Susannan polut poikkesivat pimeänä joulukuisena iltana Oulussa, taiteilijoiden ja käsityöläisten asuttamassa Pikisaaressa. Molemmat olivat tulleet sinne katsomaan työtilaa entisen villatehtaan ja käsityöalan oppilaitoksen puutyöluokasta. Nykyisin paikassa toimii TILA, kulttuurikeskus ja toimipiste luovan alan yrityksille, yhdistyksille ja yksityisille kulttuuritoimijoille.

– Oulun Paitapainon Joni Kesti oli pyytänyt meidät molemmat sinne katsomaan, olisiko tila hyvä meille kaikille, Tytti kertoo.

– Mietin, että hetkinen, olemme nähneet aiemminkin – New Yorkissa! Susanna jatkaa.

Jaetussa työtilassa työskentely on ollut luontevaa ja inspiroivaa.

– Teen enimmäkseen yksinään juttuja. Yhteistöistä saa uusia näkökulmia ja sillä tavalla saa luotua jotain erityistä, myös Kestin kanssa yhteistyötä tehnyt Tytti lisää.

– Se on myös sellaista elämän myötäelämistä. Ja tietenkin yhdessä on ihan huippua suunnitella ja ideoida kaikenlaista. Esimerkiksi nyt meillä on ollut hauska miettiä, mitä kaikkea Happy News -jutut voisivat olla, Susanna hymyilee.

MORICO Happy News pattern in Haven Trousers & Solar One Piece

Happy News -kuosi kesäuutuuksissa; Haven Trousers sekä käännettävissä uima-asuissa Sunny Top & Solar One Piece

Taideteoksesta uikkari, uikkarista taideteos


Susanna Sivosen mukaan kuosisuunnittelu on prosessina erilainen kuin maalauksen tekeminen. Kuosissa on mietittävä ensin vaatteen funktiota ja sitten vasta sitä koristavaa kuosia. Kuosissa on Susannan mielestä aina hieman kaupallisempi lautaus kuin maalauksessa ja sen teossa pitää tarkemmin miettiä, mihin suuntaan kuviot ja värit menevät. 

– Kuosit, joissa on käytetty maalattuja printtejä, ei ole mikään uusi juttu. Mutta tässä on hauskaa, että kuosi pohjautuu oikeasti olemassa olevaan teokseen. Kuosi on modifioitu siten, että se happy news -tarina jatkuu siinä, Susanna pohtii.

– Kun näin uikkarin ensimmäisen kerran ystäväni päällä, hän oli kuin käärepaperissa! Uikkari oli niin kaunis ja toimi törkeän hyvin. Kuosi teki kantajastaankin taideteoksen, hän lisää.

Ison kuosin ansiosta kaikki Happy News -tuotteet ovat hieman erilaisia ja erivärisiä keskenään.

– Vaikka kuosi onkin tunnistettava, jokainen uikkari, mekko, housut, paita ja hame on uniikki. Se on myös MORICO-tuotteissa uusi juttu, Tytti kertoo.

– Myös Tytin Happy News -maalaus on uniikki ja säilyy sellasena. Kuosista välittyy kuitenkin se sama ilo ja energia kuin maalauksestakin. Siihen tunteeseen on helppo samaistua, kun saa kuulla ystävältä: mulla ois sulle jotain kerrottavaa…, Susanna lisää.

Susanna mielestä iloisten uutisten jakaminen voi olla myös jotain arkisempaa kuin elämän mullistava vauvauutinen.

– Se on pienien arjen juttujen hoksaamista ja niiden rummuttamista. Se on jakamisen riemua, toisen ilosta ja hyvästä päivästä nauttimista ja siitä energian saamista, Susanna summaa.


Susanna ja Tytti, minkä iloisen jutun kuulitte viimeksi?

 – Sain juuri hyvän uutisen, kun avasin kirjeen, jossa oli save the date -hääkutsu! Susanna kertoo.

– Ystäväperhe saa toisen lapsen. Se oli ihana uutinen myös, Tytti paljastaa.

Entä, minkä uutisen Sinä kuulit viimeksi?

Fiiliskuvat: Iisakki Kennilä
Kuvat studiossa: Veera Uutinen


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.