Dark Side -syysmallisto kääntää katseet muodin pimeään puoleen: talvipakkasilla energiaa säästyy tuulettamalla


MORICO Phases t-shirt & Lakritsi Leggings
Phases t-paita uudessa harmaassa sävyssä ja mustavalkoiset Lakritsi-leggingsit.


Kuin lakritsia – mustan, valkoisen ja harmaan eri sävyjä sekä muotoja, jotka tuovat mieleen pakkasen kuuraamat pinnat. Kun ruskan väriloisto sammuu, vaihtaa myös MORICO talviturkkinsa maisemaan paremmin maastoutuvaan. Iholta taivaallisilta tuntuvien, luonnollisten materiaalien syleilyssä on turvallista hidastaa tahtia ja hiljentyä pohtimaan omaa paikkaansa kuunkierrossa.


Iloisten uutisten siivittämän kesän jälkeen MORICO poikkeaa hieman pimeämmille ja vaikeakulkuisemmille poluille. Susanna Sivosen Happy News -kuosi rokkaa edelleen legginseissä mutta vaihtaa värinsä Dark Side -nimeä kantavaan mallistoon paremmin sointuvaksi Lakritsiksi.


Lakritsi Leggings

Uusi Lakritsi-kuosi, kierrätyskankaista valmistetuissa leggingseissä.


– Happy News -kuosista tulee mustavalkoisena mieleen myös kuun pinta. Kuuteema näkyy muissakin syksyn 2022 Dark Side -malliston tuotteissa, vaatesuunnittelija ja yrityksen perustaja Tytti Alapieti kertoo.


Tänä syksynä hyytäviin olosuhteisiin sopeudutaan kovettamalla asennetta, kasvattamalla karvapeitettä ja maastoutumalla. Mulesing-vapaasta merinovillasta valmistetun Balaclava Beanie -kypärämyssyn suojissa tarpoo läpi rajuimmankin talvimyräkän. Ja kun puhuri tyyntyy, kommandopipon voi kääriä muhkeaksi pipoksi.


MORICO Balaclava Beanie – Black

Uudet Balaclava pipot lämmittävät syksyn ja talven ajan muhkeana pipona. Kovassa tuulessa ja pakkasessa saa suojattua myös kasvot.

 

MORICO Phases Hoodie – Black

Luomupuuvillaisten huppareiden selkäpuolta koristaa Phases-kuosi kuun eri vaiheista.

Phases-hupparimekko ja -t-paita tuntuvat lempeiltä iholla, mutta uhkuvat kuun vaiheita kuvaavassa printissään myös varjojen voimaa. Hupparimekko on valmistettu GOTS-sertifioidusta luomupuuvillasta, t-paidassa on 50 prosenttia myös kierrätyspuuvillaa.

MORICO-kuukulkijoiden suosikkimallit Wanderer-mekko ja -paita tuovat pilkahduksen väriä muuten tummanpuhuvaan mallistoon. Ne lämmittävät sekä kaarnikanpunaisena että Kultakero-kuosissa.

 MORICO Wanderer Dress – Kultakero

 Wanderer-mekko Kultakero-kuosissa.

Luna-housut jatkavat Copper-sävyssään, ja Corduroy-housut saavat täydennystä Dark Side -syysmallistoa alleviivaten mustana. Kierrätetyistä kalastusverkoista valmistetut legginssit puetaan pimeyteen Lakritsin lisäksi Dark Matter -kuosissa ja kanervanlilana.

 

Muodin pimeä puoli

Vuoden 2022 syysmalliston nimi Dark Side viittaa pimeän vuodenajan lisäksi myös muodin ja ylenpalttiseen kasvuun pyrkivän talousjärjestelmän pimeään puoleen.

 – Vaikka toimimmekin vaatealalla, tiedostamme sen ongelmallisuuden. Haluamme ottaa siihen kantaa ja toimia eri tavalla kuin muut, Tytti Alapieti toteaa.

MORICO-tuotteissa toistuva kuuteema sekä Dark Side -mallistonimi havainnollistavat myös sitä, miten valoa ei ole ilman varjoa. Myös Kuulla on pimeä puolensa, jonne valo ei vielä kajasta. Kuunkierron seuraaminen muistuttaa paikastamme maailmankaikkeudessa ja erityislaatuisista elinolosuhteista kotiplaneetallamme, jonka resursseja kulutetaan nyt nopeammin kuin uutta ehtii kasvaa tilalle.

 – Kuten Kuu kiertää Maata, suunta on kohti kiertokulkua – kiertotaloutta. Hidas muoti merkitsee meille vaatteiden ja muodin elinkaaren pidentämistä ja jatkumista. Esimerkiksi merestä kerätyt kalastusverkot saavat uuden muodon Dark Side -syysmallistossa legginsseinä, Tytti avaa.

Uusi Lakritsi-kuosi teroittaa sävyillään ja kiemuroillaan sitä, miten vastuullisuuskaan ei ole pelkistetyn mustavalkoista. Se, mikä merkitsee toiselle ekologisuutta ja eettisyyttä, on toiselle kestämätöntä. Eko-megatrendillä ratsastetaan ja alalla esiintyy paljon asiakkaiden viherpesua, jopa huijausta.

Raakamateriaalin kasvattaminen, kuidun jalostaminen, käsittely ja värjääminen sekä tuotteen valmistus kuormittavat aina jossain määrin luontoa.

– Alan kasvihuonekaasupäästöt pienenisivät noin 45 prosenttia, jos vaatteita käytettäisiin tuplasti pidempään. Myös pesemällä vähemmän voi nitistää vaatteensa ympäristölle aiheuttamaa kuormaa, Tytti huomauttaa. 

MORICO Balaclava Beanie – Cream

Merinovillainen Balaclava pipo vaaleassa Cream-sävyssä

– Syksyn 2022 MORICO-uutuuden, mulesing-vapaasta merinovillasta Virossa neulotun Balaclava-kypärämyssyn, yksi parhaita ominaisuuksia on, että sille riittää useimmiten pelkkä tuuletus pesun sijaan. Lisäksi merinovilla ei kutita ja lämmittää märkänäkin.

Energiansäästövinkki: Tuuleta talvipakkasissa!

Talvisin kovassa pakkasessa tuuletetuista vaatteista kuolevat jopa lutikat!

– Tuuleta aina kuin voit. Poista yksittäinen tahra sen sijaan, että laittaisit koko vaatteen pesuun. Monet MORICO-vaatteistamme ovat loose fit eli istuvuudeltaan väljiä, ja siksi niitä ei tarvitse pestä niin usein. Yleensä pesu 30-asteessa riittää, mikä säästää myös energiaa korkeampiin lämpötiloihin verrattuna, Tytti vinkkaa.

Suurin vastuu eri teollisuuden alojen pimeiden puolien korjaamisessa on päättäjillä ja yrityksillä. Tekstiilitekniikan diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskellut Tytti muistuttaa kuitenkin myös asiakkaiden osasta. Pelkästään Suomessa käytöstä poistuu vuosittain noin 70 miljoonaa kiloa tekstiiliä, josta valtaosa on lähtöisin kuluttajilta. Siksi MORICO tarjoaa sivuillaan tietoa siitä, miten tuotteita kannattaa hoitaa ja pestä, miten käytetyn tuotteen elämää voi jatkaa ja miten sen voi lopussa kierrättää.

 – Näitä tekstiilejä voisi hyödyntää monella tavalla, mutta vain murto-osa päätyy kierrätykseen. Enimmäkseen kierrätettyjä vaatteita hyödynnetään energiana, vaikka hyväkuntoisen vaatteen elämä voisi jatkua uudella omistajalla. Huonokuntoisen tekstiilin voi kierrättää myös uudestaan kuiduiksi tai uusien tuotteiden raaka-aineeksi muilla teollisuuden aloilla, Tytti kertoo.

 – Kun jo olemassa olevat resurssit saadaan kiertoon, tuotteita ei tarvitse valmistaa kokonaan uusista raaka-aineista. Se vähentää myös energiankulutusta ja säästää vettä, hän lisää.

Kääntöpuolella on kuitenkin se, että luonnossa liikkuminen, siellä luontoyhteyden syventäminen ja syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen, eivät onnistu ilman suojaavaa, lämmittävää ja mukavaa vaatetusta. MORICO pyrkii ratkaisemaan ristiriidan suosimalla kierrätetyistä materiaaleista valmistetun polyesterin ja puuvillan lisäksi muun muassa GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa sekä selluloosasta valmistettua Tencel Lyocellia.

Vaatteiden valmistusmaa on Viro, lukuunottamatta Pure Wasten kangaskasseja, jotka tehdään Intiassa ja ja Phases t-paitaa, jonka Stanley & Stella valmistaa kestävästi Bangladeshissa. Korut valmistetaan Helsingissä.

 

Hidasta muotia, hidasta tahtia

 

Oulussa asustava uunituore kahden lapsen äiti ja yrittäjä ei itse kavahda päivien pimenemistä ja kaamoksen kirpeyttä.

– Syksyllä on ihanaa väriloisto ja syksyn murretut värit ennen kuin kaikki muuttuu mustavalkoiseksi ja tulee talven pimeys. Talvella on ihanaa käpertyä perheen ja ystävien kanssa takkatulen ääreen, kivuta tuntureille ja lumilautailla puuterilumilla.

Vaikka välillä huonot uutiset maailmalta tuntuvat pysäyttäviltä ja saavat tulevaisuuden sumuiseksi, Tytti pyrkii olemaan toiveikas.

– Vaikeina aikoina ei tule antaa pimeälle puolelle valtaa, vaan muistaa ne valonpilkahdukset kaamoksen jälkeen, Tytti Alapieti sanoo.

MORICO-brändin liiketoiminnan kehittämisen ja markkinoinnin sekä työhyvinvoinnin parissa työskentelevä Milja Horneman kehoittaa rauhoittamaan arjen lisäksi myös esimerkiksi joogaharjoituksien dynamiikkaa.

–  Nyt olisi hyvä alkaa keskittyä syksylle ominaiseen rauhalliseen energiaan. Kynttilöillä valaiseminen on hyvä idea ja luonnon suitsukkeet voi viilentävien sijasta vaihtaa hieman lämmittävämpiin. MORICO-leggingsit soveltuvat aivan ihanasti myös syysharjoitukseen ja uusi Phases Hoodie lämmittää rentoutuksen ja meditaation äärellä, myös joogaopettajana työskentelevä Milja sanoo.

Milja muistuttaa, että hidastaminen on tärkeässä osassa myös silloin, kun halutaan lisätä tietoisuutta.

 – Hidastamisesta on apua, kun halutaan tehdä tietoisia ostopäätöksiä ja toimia kunnioittavasti sekä itseä että muita kohtaan ja olla osa luontoa ja sen syklisyyttä, Milja Horneman vinkkaa.

Kuten MORICO-nimen aloittava japanilainen sana mori, suomeksi metsä, vihjaa: me emme ole vain osa luontoa, me olemme luonto. Kun ajatuksen sisäistää, on miltei mahdotonta toimia luontoa vastaan. Silloinhan tuhoaisit itsesi.

 Mori-sana kiteyttää myös sen, miksi MORICO on olemassa. MORICO haluaa viettää aikaa metsässä ja ihastella siellä vuodenaikojen vaihtumista säässä kuin säässä. Lumilautailla, kiipeillä, joogata ja tanssia maaston uljailla muodoilla mutta pitää huolen myös siitä, että maapallon yhteisiä resursseja kulutettaisiin siinä sivussa mahdollisimman vähän.

 

 

MORICO – Phases Hoodie – Black

MORICO-muistilista hitaan muodin ostoksille: 

  1. Onko vaate sopivankokoinen?
  2. Onko se laadukas ja kestävä?
  3. Onko se monikäyttöinen, kaunis ja ajaton?
  4. Onko materiaalin ja valmistuksen ympäristökuormaa mietitty suunnittelussa?
  5. Syntyykö siitä jätettä ja onko se kierrätettävissä?
  6. Onko ostopäätös tarkkaan harkittu?
  7. Tulenko käyttämään vaatetta varmasti pitkään?
  8. Edistääkö se luonnon ja kulttuurin monimuotoisuutta?
  9. Edistääkö se yhteistyötä eri toimijoiden välillä?
  10. Hyödynnetäänkö valmistuksessa paikallista yrittäjyyttä, käsityöläisyyttä ja erityisosaamista?

 

Julkaisemme some-kanavillamme pikkuhiljaa lisää kuvia ja tietoa uuteen mallistoon liittyen! Ota seurantaan Instagram & Facebook -kanavamme!

 
Tilaa uutiskirjeemme, jotta saat aina tiedon uusimmista kampanjoista ja uutisista!

Kommentoi alle suosikkisi uudesta Dark Side -mallistosta!

Mallisto julkaistaan huomenna aamusta!

Kuvat: Iisakki Kennilä (1-3), Simo Vilhunen (4,5,7)  & Aino Huotari (6) 

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.